comic_guy Blog

A Fekete Holló

2016. május 04. 14:18 - comic_guy

 A Fekete Holló sorozat az Epicline-ban jelenik meg, azon belül eddig az első, a harmadik, a hatodik és a kilencedik számokban.

a_fekete_hollo_3.jpg

A képregényt Tálosi András (Spuri) írja. Az első részt Barta Szabolcs rajzolta, de ő a rész elkészülte után felhagyott a képregényezéssel és a feladatot Vári Tamás vette át kiegészülve Fodor Péterrel (2. rész) majd Vadas Mátéval (3-4. rész, és remélhetőleg a továbbiakban is ő marad ezen a poszton.)

Az olvasók emellett a történet mellett döntöttek amikor a magazin arról tartott szavazást, hogy az Epicline melyik sorozata kapjon spinoff-ot, de az 1800-as évek végén misztikus ügyeket megoldó detektív története végül nem valósult meg.

A Fekete Holló története 1893-ban játszódik. A  Botos-banda tartja rettegésben Budát. A rendőrség tehetetlenségét látva egy álarcos hős lép akcióba: megjelenik a Fekete Holló.

A cím ugyan erre utal, de a középpontban valójában nem az álarcos hős áll, sokkal inkább a rendőrség munkája, a banda kézre kerítésének érdekében. Természetesen a Fekete Holló is jelen van a történetben, és befolyásolja is azt, de 4 megjelent részből háromban csak egy vagy két képkockán láthatjuk, amikor pedig többet szerepel, akkor egy szót sem szól. Sőt igazából azt se tudjuk ki ő. Bár az első részben két szereplő megfogalmaz egy elméletet a személyéről, de ez a későbbiekben nem nyer megerősítést, bár nem is cáfolják meg. A cselekmény a rendőrkapitányság szemén keresztül bontakozik ki. Így a képregény igazából nem egy szuperhős-sztori hanem egy krimi.

Annak viszont kifejezetten jó.

A nyomozás jól van felépítve, érdekes és logikus. Az in medias res kezdés után fokozatosan fény derül az előzményekre, akkor amikor azokra fény kell hogy derüljön, így a csavarok még nagyobbat ütnek, ahogy a történet halad előre. Szépen lassan világosodnak ki a részletek. A fordulatok valóban meglepetéssel szolgálnak és az izgalmat is végig képes fenntartani, köszönhetően az egyre növekvő feszültségnek és a dinamikus bunyójeleneteknek. Ez a dinamizmus nagyban köszönhető Vári Tamásnak, aki helyenként eltért Tálosi András eredeti forgatókönyvétől panelrendezés terén, ezzel izgalmasabbá téve nemcsak a harcjeleneteket (vagy inkább harcjelenetet, hiszen az eddigi két bunyóból egyet rajzolt Barta, egyet pedig Vári), de a párbeszédes képkockákat is.

És ha már a rajz szóba került: Barta Szabolcs rajzai szépek és kifejezőek, Vári Tomi Fodor Petivel kiegészülve is dinamikus és részletgazdag, mégis a Vári-Vadas párossal fest a legjobban a képregény.

 Vadas Máté olyan ügyesen kezeli a színeket és játszik az árnyékokkal, hogy Vári már említett részletes és lendületes oldalai olyan hatást keltenek, mintha csak egy profi operatőr munkáját látnánk egy filmen. A századfordulós téli Buda képei gyönyörűek. A panelek egyszerűen vonzzák a szemet és a képregény olvastatja magát. Illusztrálom:

fekete_hollo.jpg

fekete_hollo_2.jpg

Szóval igen,a történet érdekes, a látvány pedig gyönyörű…DE

A magazin indulása, azaz 2013 szeptembere óta eddig csupán 4 rész, azaz 40 oldal jelent meg. Természetesen érthető a lassú haladás, az alacsony oldalszám még nem is lenne probléma, de legutoljára 2014 végén, a 9. számban jelent meg Fekete Holló. Jó lenne ,ha mondjuk a Nyári Börzén már a kezemben tarthatnék egy kb. 25 oldalas Fekete Holló füzetet…

Szóval összesítsünk: A Fekete Holló érdekfeszítő krimi profi rajzokkal és gyönyörű színekkel. A képregény legnagyobb hibája, hogy kevés. Alacsony oldalszámmal jelent meg és már több mint egy éve várat magára folytatás.  

komment
Címkék: Epicline

A bejegyzés trackback címe:

https://comicguyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr278685738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása