comic_guy Blog

Iron Lady 1-2

2016. július 08. 16:00 - comic_guy

Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy új magyar képregény kerül az újságosok polcaira. Még érdeklődőbb lettem amikor azt is megláttam, hogy Hosszú Katinka úszónk körül fog mozogni a történet. Egy érdekes önéletrajzi sport képregény újságosoknál? Hátha… Hiába, naiv vagyok. Az Iron Lady nem önéletrajzi sport képregény, hanem egy fantasy, ahol Hosszú Katinka alteregója egy párhuzamos világban harcol az Árnyaknak nevezett szörnyek ellen.... Ezen a ponton lelkesedésem alábbhagyott, ez az alapsztori elég gagyinak tűnt. Aztán megint csalódnom kellett. Az alapsztori érdekes, nem emiatt volt rossz a képregény…iron_lady.jpg

Kezdjük a pozitívumokkal!

Az Iron Lady duplaszámmal nyitott. Igényes, kreatív csomagolásban és borítóval, szépen kivitelezett, gerinces(!) füzeteket jelentetett meg az Iron Comics. A gerinc nagyon szépen mutat és egy minőségi érzetet ad a füzetnek. Egyszerűen jó kézbe venni. A rajzok szépek, dinamikusak, és az Árnyakat leszámítva kidolgozottak is.

A történet alapfelállása izgalmas, a párhuzamos világok kapcsolata nagyon érdekes. Az első két füzet talán egyetlen értékelhető pontja számomra sztori szintjén ennek a bemutatása volt. Ezzel még semmi gond nem lenne, engem megnyernek a következő számra, ha a karakterek és a történések által bemutatják nekünk ezt a világot, és még be is lengethették volna azokat a szálakat, amiket belengettek. Azonban -és itt jönnek a negatívumok- a világot nem a történetből ismerjük meg. A füzetek hátuljában lévő jegyzetekből és a hozzájuk mellékelt lapra írtakból tudjuk a meg hogy mi is Norion, és hogy viszonyul egymáshoz a két világ.Maga történet csak belebegtet néhány szálat és vége is. Egyszerűen elpazarolták ezt a két füzetet. Ekkora oldalszámon lehet már történetet mesélni, sőt kevesebben is. De itt ez nem sikerült. Rengeteg szöveg - és érdemi történés nélküli panel van (amiből minden másodikon egy telefon csörgését ábrázolták). Láthattunk néhány valószínűleg fontos karaktert és helyszínt, azonban semmi nem derül ki róluk. Se az, hogy hívják őket, se az, hogy miért vannak itt, de még az se, hogy egyáltalán kik ők. Amit megtudtunk, azt csak a már említett füzet hátuljában lévő leírásokból.Egy in medias res kezdés lehetett a cél, azonban ez két okból is megbukott:

1: Ez a fajta történet megkövetelte volna a felvezetést, amiben megismerjük a világot. Bár ha úgy vesszük a világ megismertetését meglépték, a probléma ott van, hogy az olvasó nem szépen megismerkedik a világgal, hanem kész leírást kap róla.                                                                                                                         2: Ez a fajta kezdés általában pörgős, de mindenképp izgalmas. Az izgalom azonban itt nincs meg.  Aki látott már néhány filmet vagy olvasott képregényeket, az látta már ezeket a történéséket.  Az izgalom így elmarad, de pörgősnek se nevezhető a sztori. Mármint próbál feszültséget kelteni. Azonban ami miatt izgulni kéne, arról semmiféle információt nem kapunk. Így sajnos nem tudtam aggódni azért, hogy mi lesz a következő oldalon.

A képregény így nem engedi felfedezni a világát, pedig az első résznek erről kellett volna szólnia. De ehelyett inkább elspoilerezte magát és így meggyilkolta a sztorit. Mindössze két érdekes mozzanattal találkoztam, mindkettő a két világ egymáshoz való viszonya miatt érdekes. Indokolatlanul nagy, szöveg nélküli panelekkel és teljes oldalas képekkel van tele a képregény, amiken ugyan szép, de nem kifejezetten kiemelkedő rajzokat láthatunk.  Pedig én láttam potenciált az elképzelésben. Egy profibb író összeszedettebb munkájával az eddig látottak alapján jó képregény lehetne az Iron Lady.

A két 24 oldalas füzet 1600 forintért kapható az újságosoknál. Az ár elsőre borsosnak tűnhet, de a Titánember is hasonló oldalszámmal és árban jelent meg. Sokakkal ellentétben ezt én nem sokallom, viszont a havi megjelenést indokolatlannak tartom. Eléggé meg tudja terhelni a pénztárcát az a 800 forint havonta, szerintem elég lenne kéthavonta kihozni az új számot és talán több olvasót tudnának megtartani. Persze csak ha valamilyen csoda folytán a 3. számban elkezdenek történetet mesélni, és persze nem szúrják ehhez hasonlóan tökön magukat.

 

Szóval:

Nem tetszett az Iron Lady első száma, mert a cselekmény nem haladt előre, rossz a történet dinamikája és nem adott rá lehetőséget, hogy magam fedezzem fel a világát.Azonban tetszett az igényes külső és az alapkoncepció.

Nem vagyok elégedett, de a közvéleménnyel ellentétben nem tervezem rituálisan elégetni, a képregényt, nem terjesztem fel lincselésre a készítőket, sőt talán kap tőlem még egy esélyt és a harmadik számot is megveszem, hátha jelentős javulással találkozok írás terén. Ha viszont marad minden így, akkor nem leszek a sorozat olvasója.

komment
Címkék: Iron Lady

A bejegyzés trackback címe:

https://comicguyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr18875126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása