comic_guy Blog

Szekerce és Szemerce Hihetetlen Kalandjai

2016. április 21. 10:04 - comic_guy

Ahogy azt előző cikkemben ígértem, most az Epicline Szekerce és Szemerce Hihetetlen Kalandjai című sorozatát fogom bemutatni.

szekerce_es_szemerce.jpg

A Szekerce és Szemerce Hihetetlen Kalandjai az eredeti elképzelés szerint a 5Panels csapat közös kiadványa  lett volna. A történetmesélés lehetőségét stafétaszerűen adták volna át egymásnak az alkotók néhány oldalanként (Hasonlóan a csapat Majd ha fagy! című kiadványához, de erről talán később írok majd.) Ez a terv végül füstbe ment, de mire kiadványt lefújták, Molnár Gábor már elkezdte megírni és rajzolni a történetet. Végül a sorozatot megmenekítették - és milyen jól jártunk ezzel mi, olvasók.  Az első részt, melyet Molnár Gábor írt és rajzolt és Kiss Judit színezett  az Epicline második számában találhatjuk, míg a folytatás a negyedik, nyolcadik és tizenegyedik számokban jelent meg, Spuri, azaz Tálosi András írásában, Koska Zoltán rajzaival.  

 A képregény első része 2014-ben a 10. Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztiválon elnyerte az Alfabéta-díjat kép-novella kategóriában.

Na de miről is szól a képregény?

Gyurkó szegényesen éldegél egy parasztházban édesanyjával Barkócán. Fivérei mind elmentek szerencsét próbálni. Anyja folyamatos nyaggatását megelégelve, miszerint sokkal jobban élnének, ha elmenne a városba és elszegődne egy gazdag úr mellé, ő is erre az elhatározásra jut. Felkéredzkedik a vándorárus, Elek kocsijára, aki elviszi őt a közeli városba, Gerlicésre. Az ökrök azonban eltévesztik az utat és a kocsi egy tisztáson köt ki. Míg Gyurkó megpróbál visszatalálni az útra az egyik fa lombjai közül hangokat hall. Legnagyobb meglepetésére a hangok egy beszélő páncéltól származnak.

A páncél egy Gerlicést megtámadó rablóvezéré volt, akit már két emberöltővel ezelőtt legyőzött a város népe.

A különleges vért furcsábbnál furcsább kalandokba keveri hőseinket, akik így kénytelenek szembe nézni a világ legfurcsább alakjaival…

 

Mint mondtam a 2. résztől a történetet Spuri jegyzi és Koska Zoli illusztrálja. A váltás némileg meglátszik a történeten: minden értelemben karikaturisztikussabbá válik. Ugyanakkor hű marad az első részben megadott népies hangulathoz, és klasszikus népmesei elemeket vonultat fel.

A szereplők jelleme is viccesen elnagyolt, mégis olyan emberi tulajdonságokat és viselkedést tükröznek, melyek visszaköszönnek a mindennapi életből.

És ez adja a képregény legnagyobb erejét számomra: a valódiság és a magyarság. Ugyanis a Szekerce és Szemerce Hihetetlen kalandjai nagyon magyar. A sorozat történelmileg nem igazán hű, sőt igazság szerint nem is lehet az, mivel egy fantázia világban játszódik (No nem egy tipikus fantasy világra kell gondolni varázslattal, sárkányokkal és szörnyekkel. De erre majd bővebben rátérek ha a 5Pallos-ról írok), mégis hagyományos népi öltözékek, szokások és társadalmi jelenségek jelennek meg, amit nagyon hűen kezel. Ezt a legjobban az mintázza, hogy Molnár Gábor az első részben megjelenő ökrök nevét egy népi szarvasmarhatartásról szóló könyvből választotta.

 

Na de amire még nem tértünk ki: Milyen maga a történet?

Elképesztően fordulatos. Hőseink a legképtelenebb helyzeteken mennek keresztül, hihetetlenül vicces módon.  Minden történetben teljesen új helyzetbe keverednek amit megoldanak vagy éppen tovább bonyolítanak a hirtelen felbukkanó komikus karakterek. Néha a kettő együtt jár…

És a történetvezetés nagyon következetes. Egy-egy elejtett mondat, vagy egy útszéli mellékkarakter később váratlanul újabb bonyodalmakba keveri a főszereplő párost.

 

Szóval miért érdemes beszerezni a Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjait tartalmazó Epicline számokat?

 

-Mert támogathatsz vele egy olyan kiadványt amely rengeteget tett, azért hogy minél többen ismerkedjenek meg a magyar képregényekkel, ezekben a magyar képregény számára mostoha időkben.

-Mert megismerkedhetsz egy önfeledt szórakozást nyújtó Alfabéta-díjas remekművel.

-Mert ez a történet magyaroktól, magyaroknak és magyarokról szól sallangmentes és lendületes formában.

-Mert ha még mindig ezt olvasod és nem találkoztál még a képregénnyel remélhetőleg sikerült felkeltenem az érdeklődésed ebben a néhány bekezdésben.

komment
Címkék: Epicline

A bejegyzés trackback címe:

https://comicguyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr118649950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása